BrazenRealities

BrazenRealities

Share this post

BrazenRealities
BrazenRealities
Viața Este Un Joc Video

Viața Este Un Joc Video

Iată codurile

BrazenRealities's avatar
BrazenRealities
Apr 01, 2025
∙ Paid
1

Share this post

BrazenRealities
BrazenRealities
Viața Este Un Joc Video
Share

Bun venit, jucătorule, la un ghid de strategie pentru jocul cunoscut sub numele de Viață.

După cum ai descoperit, jocul vieții poate fi destul de dificil.

Te vei confrunta cu provocări neașteptate și perioade lungi de frustrare. Vei lupta cu îndoiala de sine, te vei simți copleșit de neputință și vei experimenta pierderea. Uneori, vei avea parte chiar și de momente neplăcute când pur și simplu nu vei mai avea hârtie igienică.

Da, viața este grea, cum spune expresia.

Dar nu-ți fie teamă, acest ghid scurt este conceput să te ajute să îți îndeplinești misiunile și să termini jocul la cel mai înalt nivel posibil.

Cum Câștigi în Viață

Scopul vieții este simplu: să avansezi cât mai mult posibil.

Fiecare nivel din viață vine cu o provocare pe care trebuie să o înfrunți. Odată ce treci peste acea provocare, poți trece la nivelul următor. Ideea este să completezi cât mai multe niveluri posibile. Iar, la sfârșitul jocului, persoana care a atins cel mai înalt nivel va avea parte de cea mai glorioasă înmormântare.

Există cinci nivele în viață:

Nivelul 1 – Găsește hrană; găsește un pat în care să dormi noaptea.

Nivelul 2 – Adu-ți aminte că nu o să mori.

Nivelul 3 – Găsește-ți oamenii.

Nivelul 4 – Fă ceva important și valoros atât pentru tine, cât și pentru ceilalți.

Nivelul 5 – Lasă în urmă o moștenire.

Cum ți se pare această abordare a vieții?

Nivelul 1 înseamnă să nu ajungi fără adăpost și/sau înfometat. Aceste aspecte sunt necesare pentru aproape orice altceva. Probabilitatea este că, dacă te afli la nivelul 1, nu vei citi acest text acum.

Nivelul 2 devine puțin mai complicat, pentru că mulți oameni au un pat confortabil în care să doarmă în fiecare noapte, dar nu pot dormi din cauza focurilor de armă de afară sau a exploziilor de bombe de deasupra orașului. Sau poate că tatăl tău este un bețiv care încearcă mereu să dea foc casei.

Niciunul dintre aceste lucruri nu este cool. Nivelul 2 îți cere să găsești un cămin sigur și stabil pentru a avea o bază. Pentru a depăși Nivelul 2, este necesar să găsești o modalitate de a te elibera cu succes din aceste situații periculoase.

Nivelul 3 înseamnă să-i găsești pe acei oameni potriviți pe care să-i iubești și care să te iubească la rândul lor.

Sună mult mai ușor și mai distractiv decât este în realitate. Mai ales pentru că, așa cum cu siguranță ai descoperit deja, majoritatea oamenilor o sug.

Să gravitezi către cei care nu o fac este o chestiune destul de complicată, despre care voi vorbi în curând.

Nivelul 4 înseamnă să-ți dezvolți o abilitate, un cumul de cunoștințe sau o capacitate care să adauge valoare lumii din jurul tău și care să te facă să te simți cât de puțin precum un băiat rău în tot acest proces.

Nivelul 5 înseamnă doar să te asiguri că viața ta a contat atunci când nu vei mai fi.

Noroc cu asta, campionule!

Majoritatea dintre noi au un avantaj frumos datorită părinților noștri. Dacă ai noroc, părinții tăi te vor fi ghidat cu succes prin nivelurile 1-3 și îți vor da chiar și un brânci frumos pentru a atinge nivelul 4.

Dacă părinții tăi au avut grijă de tine, dar erau cam dezechilibrați din punct de vedere emoțional, atunci nivelurile 1 și 2 vor fi în regulă, dar vei fi complet pe cont propriu pentru nivelul 3.

Dacă ai fost crescut de lupi, a) felicitări că ai învățat să citești, și b) te rog să te abții să muști dispozitivul tău mobil.

Îmi doresc ca cea mai mare parte a muncii mele să fie accesibilă tuturor. Totuși, pentru a putea continua să fac acest lucru cu normă întreagă, am nevoie de un venit. Dacă îți place ceea ce creez și vrei să vezi mai mult, te invit să devii un abonat plătitor.

Viața

Viața este un joc vast și complex, cel mai mare joc deschis cunoscut până acum. Fiecare dintre noi începe cu abilități și caracteristici diferite și suntem plasați în medii variate, care ne pot oferi avantaje sau dezavantaje.

Dar, deoarece majoritatea oamenilor au dificultăți în a conceptualiza viața, ei presupun că nu au niciun control asupra ei. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr.

Designul vieții este remarcabil de simplu, fiind ghidat de câteva principii fundamentale. Acestea sunt concepute pentru a oferi jucătorului o experiență plină de imprevizibilitate.

Viața este concepută să arunce în mod continuu probleme dificile și neașteptate asupra ta. Viața este un flux nesfârșit de probleme care trebuie depășite . Dacă la un moment dat, Viața rămâne fără probleme pe care să ni le ofere, atunci, ca jucători, vom inventa în mod inconștient noi probleme pentru noi înșine. Problemele ne mențin ocupați și conferă sens vieților noastre, prin urmare, sunt necesare pentru a cuceri nivelurile 4 și 5 (a adăuga valoare și a lăsa în urmă o moștenire).

Ca jucători, ne petrecem cea mai mare parte a timpului pregătindu-ne pentru problemele care sunt așteptate. Dar, tocmai din cauza acestei pregătiri, prin definiție, cele mai dificile probleme pe care le experimentăm în viață vor fi cele neașteptate.

Această avalanșă constantă de probleme neașteptate oferă jucătorului senzația că-i lipsește controlul asupra propriei vieți, când, de fapt:

Scopul vieții nu este să controlezi ce ți se întâmplă, ci să alegi cele mai bune reacții față de ceea ce ți se întâmplă.

Jucătorii pot răspunde la probleme fie cu Soluții, fie cu Distrageri. Toți jucătorii trebuie să abordeze problemele cu o reacție (chiar și alegerea de a nu reacționa la o problemă, în sine, este o reacție).

Toate reacțiile pot fi împărțite în două moduri: soluții și distrageri.

  • Soluțiile reprezintă acțiuni și măsuri pe care le poți lua pentru a rezolva o problemă, prevenind astfel continuarea sau reapariția acesteia în viitor.

  • Distragerile sunt acțiuni sau demersuri pe care le poți folosi fie pentru a nu fi conștient de existența problemei, fie pentru a diminua durerea pe care problema o poate provoca.

Dacă un jucător simte că înțelege o problemă și este capabil să o gestioneze, va urmări o soluție. Dacă jucătorul este pur și simplu sătul de rahaturile vieții, atunci probabil va urmări o serie de distrageri care să-l ajute să pretindă că problema nu există de fapt.

Cu cât folosești mai frecvent o soluție sau o distragere, cu atât va fi mai ușor să o folosești din nou, până când, în cele din urmă, va deveni inconștientă și automată. Odată ce o soluție sau o distragere devine inconștientă și automată, aceasta se transformă într-un obicei.

Obiceiurile sunt necesare pentru că te împiedică să revii la nivelele anterioare pe care le-ai depășit deja. Un jucător, odată ce a găsit o soluție pentru un nivel, trebuie să folosească acea soluție de suficiente ori pentru a o transforma într-un obicei, astfel stăpânind acel nivel și permițându-i să treacă la nivelul următor.

Soluțiile ne conduc spre nivelul următor; distragerile ne mențin la același nivel.

Pentru a avansa în viață, este esențial să rezolvăm problemele. Distragerile de la problemele noastre garantează că vom rămâne blocați la același nivel.

Dacă distragerile noastre devin obiceiuri, atunci vom rămâne blocați la un nivel și nici măcar nu vom fi conștienți de asta. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce toate relațiile tale au eșuat lamentabil în ultimii zece ani, atunci șansele fac ca obiceiurile tale de distragere să fie cele care te împiedică să atingi intimitatea reală necesară pentru a depăși nivelul 3.

Formula pentru a câștiga în jocul vieții este incredibil de simplă:

  1. Identifică corect soluțiile și distragerile din viața ta.

  2. Elimină distragerile.

  3. Profită de asta.

Uite un exemplu simplu:

Există o problemă la locul de muncă, iar șeful meu mă detestă. Așa că pot urmări fie o soluție (o confruntare cu acesta, să-mi caut un alt loc de muncă, să muncesc mai intens etc.), fie o distragere (să petrec în fiecare seară, să fumez iarbă, să mă masturbez în timp ce urmăresc desene animate Disney etc.).

Cu cât aleg mai des o soluție, cu atât îmi va fi mai ușor să aleg soluțiile viitoare, care mă vor conduce, în cele din urmă, la un nivel superior. Cu cât aleg mai des o distragere, cu atât îmi va fi mai ușor să aleg distragerile viitoare – distrageri care doar mă vor transforma într-un ratat cu un fetiș sexual ciudat.

O notă finală înainte de a vă învăța cum să înșelați complet Viața și să obțineți o piramidă uriașă construită pentru voi când muriți:

Doar pentru că treci la un nivel superior nu înseamnă că problemele de la nivelele anterioare dispar.

Un om tot trebuie să mănânce (Nivel 1). Toți avem nevoie de siguranță pentru a realiza ceva (Nivel 2). Relațiile necesită muncă (Nivel 3), și așa mai departe.

Așadar, gândiți-vă la avansarea în nivel nu neapărat ca la trecerea de la a jongla cu mingi de baseball la a jongla cu cuțite. Mai degrabă, avansarea în nivel înseamnă să faci trecerea de la a jongla cu trei cuțite la patru, apoi cinci și tot așa.

Mai jos sunt cele cinci coduri care vă pot ajuta să navigați prin viață și să ajungeți la final cu o satisfacție deplină.

Accesarea acestora este ușoară: apăsați pur și simplu pe Tab la Ecranul de Vizualizare pentru a accesa Ochiul Minții. Ochiul Minții este acel loc unde te observi activ și alegi ce să gândești. De acolo, tastați codurile de mai jos: “Creier” și apăsați ENTER.

(Notă: Aceste coduri, la fel ca Soluțiile și Distragerile, necesită repetiții pentru a funcționa. Așadar, fii răbdător cu ele, deoarece, în cele din urmă, vor deveni obiceiuri proprii.)

Share

Codul 1 – Responsabilitatea Mea

Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este să-și spună că nu pot face nimic în legătură cu problemele pe care viața le aruncă în fața lor.

Spoiler! Poți întotdeauna să faci ceva în legătură cu problemele pe care viața ți le oferă.

Când decizi că nu poți face nimic pentru a rezolva o problemă, îți limitezi posibilele reacții la distrageri. Și dacă îți limitezi suficient de mult timpul la astfel de răspunsuri, în curând îți vei construi o viață alcătuită doar din obiceiuri de evadare. Vei fugi mereu de tot și de toată lumea. Și, cel mai probabil, te vei transforma într-un mare egoist pe parcurs.

Un alt aspect de luat în considerare este că egoismul se manifestă prin tendința de a alege distragerile în locul soluțiilor. Oamenii din jurul tău și relațiile tale beneficiază atunci când găsești soluții, în timp ce distragerile te izolează de ceilalți. Dacă urmărești constant aceste distrageri, vei deveni probabil o persoană pe care nimeni nu va dori să o aibă în preajmă – cu excepția celor care, la rândul lor, caută aceleași distrageri. Știi cum se spune, două boabe într-o păstaie.

Codul 1 este atât de important încât, dacă ai adormi beat la o petrecere, ți l-aș scrie pe frunte cu un marker.

Codul 2 – Pune Rahaturile Pe Foaie

Nu, nu mă refer la a nota că îi datorezi prietenului tău 20 de lei pentru berile pe care le-ai băut, deși probabil merită menționat.

Să separi soluțiile de distragerile din viața ta poate fi mai dificil și complicat decât te-ai aștepta.

Acest lucru se întâmplă deoarece avem tendința să ne mințim în legătură cu distragerile noastre. Ne spunem că avem nevoie de ele, că sunt doar niște distracții nevinovate pe care le controlăm perfect. Poate că m-am trezit sub un pod în propria vomă, dar cel puțin mi-am amintit unde am parcat mașina. Vezi, sunt responsabil.

Cel mai rău este că uneori ajungem să credem că distragerea noastră este de fapt o soluție. Credem că dacă petrecem 12 ore pe zi la birou, ne va oferi familia iubitoare pe care ne-o dorim cu atâta ardoare, sau că dacă cântăm la vioară în parc pentru un mărunțiș, este doar o carieră ce abia așteaptă să se întâmple.

Adesea putem petrece ani urmărind ceea ce credem că ne va face să avansăm, doar pentru a descoperi că am făcut același lucru timp de 12 ani și, deși a fost plăcut, nu avem nimic de arătat.

Astfel, trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de a ne observa propriile gânduri, ceea ce psihologii numesc “metacunoaștere.” Eu o voi numi simplu “a nu fi un idiot.”

Pentru a-ti observa propriile gânduri și a nu fi un idiot, trebuie să le scoți în fața ta și să te prefaci că nu sunt ale tale. Doar atunci poți auzi cât de ridicol sună.

Un mod obișnuit de a face asta este să îți notezi gândurile în mod regulat. Poate fi un jurnal, un blog, sau chiar scrisori/e-mailuri către prieteni și familie. Partea importantă este să îți explorezi activ problemele din viața ta și să îți privești comportamentul dintr-o perspectivă a terței persoane.

De exemplu, poate părea o idee bună să te ocupi de problemele cu mama ta luând pastile și culcându-te cu femei emoțional dependente, ca mai apoi doar să le spui să plece. Notează asta și vezi cât de ridicol sună.

Terapia funcționează în acest sens. Stai pe o canapea și spui o mulțime de lucruri unei persoane care pretinde că îi pasă. Acea persoană îți redă gândurile într-un alt mod, și apoi realizezi cât de irațional sună. Mulțumesc, doctorule. Și apoi te lovești pentru că asigurarea ta de sănătate nu acoperă asta.

Prin urmare, dacă nu ai asigurare de sănătate, poți obține aproape același rezultat prin simpla dezvoltare a obiceiului de a scrie lucruri.

Codul 3 – Nu Te Mai Plânge

A te plânge nu rezolvă absolut nimic. Întârzie avionul? Călătoria cu taxiul e agitată? Restaurantul tău preferat de pizza a rămas fără sos iute?

Ia o gură de aer adâncă… și apoi ține-o înăuntru… pentru totdeauna, pentru că trebuie să taci dracu din gură.

Când te plângi, iei o problemă și doar o prelungești.

Această experiență poate varia de la a te enerva până la durere fizică efectivă, transformând situația într-o entitate socială. Iar entitățile sociale sunt oribile, deoarece ne simțim obligați să le susținem, să le apărăm și să ne asigurăm că toată lumea le înțelege și este DE ACORD CU NOI. Astfel, devii acel tip care este BĂTUT ÎN CAP convins că acest restaurant ESTE nasol și care își va apăra opinia până la moarte, chiar dacă în realitate nu îți pasă atât de mult de asta și poate, pe undeva, chiar îți place puțin locul (dacă n-ai fi făcut un rahat așa mare din asta).

Oamenii nu se plâng pentru că ceva este nasol. Oamenii se plâng pentru că aceștia caută empatie și vor să se simtă conectați cu cei din jurul lor.

Din păcate, a te plânge este, poate, cea mai puțin eficientă modalitate de a te conecta cu alți oameni. Este ca și cum ai încerca să faci cardio înotând în ape murdare. Da, faci o sesiune de antrenament, dar uhh, ce e chestia aceea care îți crește pe față?

Codul 4 – Nu Mai Visa

În timpul facultății, am dat peste o serie de întrebări și răspunsuri, unde mi-a fost sugerat să încetez să visez cu ochii deschiși în viața mea de zi cu zi și să renunț la fantezii în general.

Aveam cam 23 de ani la momentul acela și, prin urmare, îmi petreceam marea parte a timpului gândindu-mă la a) fete atrăgătoare, b) visând să cânt la chitară în fața unui grup de fete atrăgătoare, sau c) să mă duc la petreceri foarte tari pline de fete atrăgătoare.

Nu trebuie să spun că această sugestie a distrus practic singurele gânduri care îmi ofereau un anumit simț al fericirii în acea perioadă. Am rezistat acestei idei în felul în care un pisoi rezistă unei băi.

Dar apoi am îmbătrânit (2 ani), am trecut peste obsesia cu fetele atrăgătoare, care cred că este o cerință pentru orice bărbat care caută măcar un strop de maturitate, și am realizat că această sugestie a fost și este una foarte sănătoasă.

Imaginația umană este ceva puternic. Și imaginația este ceva distractiv cu care să te joci – este ceea ce ne atrage către cărți, filme și seriale TV pe care le urmărim cu nerăbdare într-un singur weekend.

Totuși, atunci când este aplicată asupra noastră, imaginația poate deveni o altă formă de distragere. Poate fi o modalitate de a evita ceea ce este real și adevărat pentru noi în acel moment, trăind prin intermediul imaginilor și ideilor furnizate de alții. Este o modalitate de a simți că ai realizat ceva, în timp ce doar stai singur pe canapea.

Cele mai frecvente fantezii pe care le avem despre noi înșine sunt reacții la insecuritățile noastre.

Te las să ghicești care era marele meu punct vulnerabil când aveam 16 ani… Da, fetele atrăgătoare. Sau sexul. Sau poate doar a fi dorit.

Și acele fantezii nu m-au ajutat să rezolv acea insecuritate. Dimpotrivă, tendința mea de a trăi într-o lume a fanteziei (tușesc “porno” tușesc), obsedată de obiectificarea femeilor și de a le vedea ca pe niște cuceriri sexuale, m-a împins către comportamente și obsesii în viața reală la care a renunța a fost mai dificil decât ar fi trebuit să fie.

Dacă îți pierzi anii visând la acel iaht luxos, e posibil să ajungi să sacrifici totul doar ca să-l obții. Iar dacă ești obsedat să fii admirat și iubit de toată lumea, vei rata șansa să te aperi atunci când va conta cel mai mult.

Fanteziile sunt ca orice altă escapadă mentală – trebuie savurate cu moderație, doar pentru bucuria pe care o aduc. Dar când devine sursa stimei tale de sine sau a nevoii de recunoaștere, ele se transformă în piedici care te vor împiedica să progresezi în viață.

Share BrazenRealities

Codul 5 – Împărtășește-ți Rușinea

Sunt pe cale să rezum cea mai mare problemă cu care se confruntă toată lumea în viață, într-un singur paragraf. Ești pregătit?

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to BrazenRealities to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 BrazenRealities
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share